Výmery cukrovej repy vo Francúzsku prudko stúpnu o 20 % v budúcom roku

 

Výmera cukrovej repy vo Francúzsku v nasledujúcej sezóne stúpne o 20 %, zvýšením jej produkcie farmármi pred zrušením kvótového systému v EÚ, – povedal Francúzsky zväz pestovateľov cukrovej repy (CGB).

CGB počíta s výmerou okolo 400 000 ha v tomto roku, naznačuje zvýšenie o 80 000 hektárov.

Kvóty na cukor v EÚ budú ukončené na jeseň roku 2017, čo umožní nárast produkcie cukrovej repy.

Boj o trhový podiel

Na fóre AgriRisk v Londýne v stredu (30. 11. 2016), predpokladá Andree Defois (prezidentka Strategie-Grains) nárast výmer cukrovej repy v EÚ medzi 2016 – 2021 o približne 15 %, v odozve na ukončenie kvót.

Strategie-Grains vidí nárast výmery cukrovej repy o 8 % v rokoch 2017 – 2018 na 1,61 mil. hektárov, teda o viac ako 120 000 hektárov naprieč blokom (blokom sa zrejme myslí EÚ).

Slečna Defois povedala, že nárast výmery cukrovej repy by mohol byť rapídny; producenti cukru budú bojovať o trhový podiel na deregulovaných trhoch.

Nárast produkcie izoglukózy

Odstránenie kvót na produkciu cukru i obmedzenia na produkciu izoglukózy (ako sladidla na báze škrobu) budú odvolané (zrušené).

Izoglukóza na báze kukurice je v súčasnosti najvýznamnejším sladidlom v USA, kde predstavuje okolo 90 % spotreby kalórií v nealkoholických nápojoch.

Naopak v EÚ, je celková spotreba izoglukózy len 5 % z množstva cukru, a predstavuje okolo 10 % spotreby kalórií v nápojovom priemysle.

 Nárast konkurencie

,,Konkurencia medzi cukrom a izoglukózou bude v strednodobom horizonte vcelku divoká“, povedala slečna Defois.

Berúc toto všetko do úvahy, predpokladáme, že potenciálna spotreba (izoglukózy v EÚ) môže narásť z 0,7 mil. ton na 1,7 mil. ton v rokoch 2021 – 2022.

Vyššia spotreba izoglukózy môže nahradiť domácu spotrebu cukru v EÚ, zredukovať importy a potenciálne otvoriť priestor na exporty.

 

zdroj: www.agrimoney.com

autor: William Clarke

publikované dňa: 01. 12. 2016

preložil: Závodský